Dromenvangers

Dromenvanger

Oorspronkelijk werd de droomvanger gebruikt door de Canadese en Noord-Amerikaanse Sioux- en Ojiba-indianen. Hij werd boven de slaapplaats gehangen om nare dromen en gedachten te vangen.

Het web van knoopjes filtert de dromen, alleen goede dromen kunnen je bereiken door het gat in het midden. Slechte dromen raken verstrikt in het web van knoopjes en verdwijnen bij de eerste stralen van de morgenzon.
Volgens de overlevering is de eerste droomvanger gemaakt door een Sioux vrouw wiens kind gekweld werd door nachtmerries. Een oude medicijnvrouw raadde haar aan een cirkel te maken van wilgentakken en daarin het levensweb te weven met katoenen draden. Het web van de droomvanger kan verschillende patronen hebben.

Het web van knoopjes in het midden staat symbool voor een spinnenweb. De cirkel om het web staat voor de cirkel van het leven. Bij sommige Indianenstammen staat de cirkel symbool voor de tocht van de zon langs de hemel. De veren symboliseren adem en lucht en ze wapperen in de wind. Ook worden soms zogenaamde krachtvoorwerpen aan de dromenvanger gehangen. Dit kan een afbeelding van een totemdier zijn, maar bijvoorbeeld ook een tand of stukje huid. Ook stenen, schelpen en dennenappels worden aan dromenvangers gehangen.

In 1993 richtte een echtpaar op Bali, Indonesië een marketingorganisatie op om de toekomst voor mens en milieu op Bali beter te maken. Inmiddels werken ze met ongeveer 50 (familie)bedrijfjes die allerhande producten maken, meestal van natuurlijke materialen zoals bamboe, hout en veren. Er wordt een actief beleid gevoerd op het gebied van werkgelegenheid, worden campagnes rond globalisering en eerlijke handel op touw gezet en staat er jaarlijks een boomplantdag op het programma. Het bedrijf is fair trade gecertificeerd.

Hoe werkt een dromenvanger?

Er zijn speciale dromen die specifiek voor jou bestemd zijn omdat ze een persoonlijke boodschap bevatten. Deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat je de belangrijke symbolen of boodschappen toch zult kunnen ontvangen.

Een aangename of zinvolle droom volgt de steen of de kraal naar het midden van het web en van daaruit naar de persoon die onder de dromenvanger ligt te slapen.

Positieve dromen kunnen beide kanten op door het midden van de dromenvanger. Ze kunnen dus steeds opnieuw worden gedroomd door dezelfde persoon, maar ook door andere dromers.